Prawdziwe oblicze błonnika
Składnik wielu naszych codziennych zdrowych i zbilansowanych posiłków, jakim jest powszechnie znany błonnik pokarmowy, to zdecydowanie niejednorodna grupa. Najczęstszym spotykanym podziałem według, dostępnych w książkach i innych informacjach, definicji, jest rozdzielenie na błonnik rozpuszczalny w wodzie lub na błonnik nierozpuszczalny w wodzie. Zazwyczaj rośliny, z których błonnik pokarmowy produkty uzupełnia, posiadają zarówno jedną, jak i drugą formę tego składnika.
Odróżnia je tylko poziom zawartości, gdyż zazwyczaj jeden z nich jest dominującym. Celluloza, hemiceluloza, a także lignina, to przykłady błonnika nierozpuszczalnego w wodzie. Natomiast gumy, kleje, pektyny oraz wszelkie inne śluzy roślinne, są przedstawicielami błonnika rozpuszczalnego w wodzie. Obie te grupy, ze względu na swoje właściwości fizykochemiczne, mogą w całkowicie różny od siebie nawzajem sposób, oddziaływać z organizmem człowieka. Dlatego przed podjęciem decyzji o znaczącym zwiększeniu przyjmowania błonnika, powinniśmy skonsultować to z lekarzem. Wspólnie ustalimy wtedy bezpieczną dla nas dawkę codziennej porcji błonnika pokarmowego.
Najnowsze komentarze