Breaking News
 |  | 

Bez kierownicy

Konserwanty – czy nam szkodzą?

img-responsive

Do żywności bardzo często dodaje się różne dodatki, takie jak na przykład e500 konserwant. Konserwanty mają na celu przedłużać termin przydatności do spożycia danego produktu, dzięki czemu dużo dłużej może on leżeć na półce w sklepie. Na jakie z nich musimy uważać? Jaki wpływ mogą one mieć na nasze zdrowie?

E 210 kwas benzoesowy i benzoesany

Pojawia się on w sokach, galaretkach, margarynie oraz konserwach rybnych. Ma on bardzo silne działanie na alergików, może wywoływać bardzo gwałtowne reakcje alergiczne. Mogą też pojawić się różne nieprzyjemne wysypki. Powinny go unikać też osoby, które są uczulone na aspirynę. Oprócz tego, może on podrażniać nasze jelita i żołądek i podejrzewa się go o działanie rakotwórcze.

E 214 ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego

Występuje w przetworach rybnych, takich jak konserwy czy paprykarz. Często pojawia się też w żelatynie spożywczej, owocach oraz paście do zębów. Może wywoływać reakcje alergiczne. Poza tym, może powodować też skurcze mięśni i ma działanie odurzające. Mogą nas też uzależniać, więc nie można ich jeść za dużo.

 

konserwanty-czy-nam-szkodza

ABOUT THE AUTHOR

Transport